Vem är han?

Vem är mannen som kommer gående genom öknen? Vem är han som tillsammans med hundratals efterföljare slår läger i sanden strax utanför de israeliska gränsposteringarna? Vem är denna Jesusliknande gestalt som på ett ögonblick skapar rubriker i internationell press, blir föremål för CIA:s granskningar och får människor från olika religioner att fråga: Är han…?

När jag såg trailern till Netflix-serien Messiah ville jag se mera (vilket förstås är syftet med en trailer). Inte bara för att få svar på frågan, utan för att se hur filmskaparna tänker kring temat. Dagsaktuella teman som terrorism, konflikten i Mellanöstern, klimatuppvärmningen och människors längtan efter vägvisare och tydliga svar vävs ihop till en intressant och i början rätt spännande berättelse.

Alla som möter Al-Masih (arabiska för Messias) som han får heta, tvingas förhålla sig till honom på något sätt. Många vill tro att han är den som ska komma och agerar utifrån det. Andra avfärdar honom och handlar därefter. Det kanske mest intressanta är vad som händer hos de människor som inte kan eller vill bestämma sig för om de ska tro på honom. När berättelsen flyttar fokus från Al-Masih till människorna runtomkring honom tappar serien litet styrfart, samtidigt som den också blir intressantare.

Vi möter imamen som väcks till kamp av Al-Masih. Vi möter den unge Jibril (Gabriel) som dras till Al-Masih och börjar tro. Vi möter pastorn som resignerat och håller på att ge upp sin tro. Vi träffar tonårsflickan som fascinerat följer med Al-Masih, lägger ut fotografier på twitter och direkt får en halv miljon följare. Här har vi poliser som i förhören med Al-Masih märker att han tar över initiativet, han säger saker som ingen annan borde veta.

Al-Masih talar både arabiska, hebreiska och engelska flytande, vilket ger extra trovärdighet till serien och gör att människor från olika kulturer och språkgrupper (både karaktärer i serien och tittare) kan förstå honom att ta till sig hans budskap.

Vad är då hans budskap? Jag hör en blandning av nästan-citat ur olika religiösa traditioner, blandat med en del livsvisdom och truismer. Ofta kommer Al-Masih med en motfråga till motparten som då själv tvingas fundera och ta ställning. Vem är han, vad vill han, håller det att tro på honom, vad innebär det att följa honom?

Frågorna är tidlösa och känns igen. Samma frågor ställde folk till Jesus. Vem är du? Kan vi tro på dig?

Text: Jani Edström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.